Τι είναι το Gelato;

Το Gelato έχει πολύ λιγότερο λίπος από το βιομηχανοποιημένο παγωτό, το οποίο έχει από 18% έως και 35% λιπαρά. Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι το Gelato περιέχει από 5% έως και 9% λιπαρά. Ωστόσο, λιγότερο λίπος δεν σημαίνει λιγότερη γεύση. Με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, το Gelato είναι λιγότερο σταθερά κατεψυγμένο από το κοινό παγωτό και λιώνει στο στόμα πιο γρήγορα. Έτσι, ο καταναλωτής θα νιώσει την πλήρη γεύση του Gelato αμέσως. 

 

Δεύτερον, το Gelato έχει πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα από ένα βιομηχανοποιημένο παγωτό. Παράγεται με ανάμειξη κρέμας γάλακτος, φρέσκου γάλακτος και ζάχαρης, προσθέτοντας στη συνέχεια αέρα. Οι κατασκευαστές του βιομηχανοποιημένου παγωτού προσθέτουν αέρα, τόσο ώστε να διπλασιάζεται η ποσότητα του προϊόντος τους (110 - 150% αέρα) τουλάχιστον.Ο αέρας που προστίθεται στο Gelato φτάνει το ανώτερο έως το 30%. Το αποτέλεσμα είναι μια υψηλότερης ποιότητας προϊόν με μια πιο πλούσια και κρεμώδη υφή. Έτσι απολαμβάνετε ένα συμπαγές προϊόν και όχι παγωτό με αραιή σύσταση και πολύ αέρα. Τρίτον, το Gelato σερβίρεται ελαφρώς θερμότερο από το βιομηχανοποιημένο παγωτό. Ενώ και τα δύο σερβίρονονται σε θερμοκρασία (συνθήκες) κατάψυξης, το βιομηχανοποιημένο παγωτό σερβίρεται σε θερμοκρασίες από -18 έως και -21 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Gelato σερβίρεται στη θερμοκρασία των -14 βαθμών. Έτσι επειδή είναι λιγότερο σταθερά κατεψυγμένο, η γεύση του Gelato είναι ακόμη πιο βελτιωμένη, καθώς λιώνει στο στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του παγώματος. 

 

 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήταν άνοιξη του 1896, όταν ο Αντρέα Ντι Φραντσέσκο, ερασιτέχνης, μα πολύ ταλαντούχος ζωγράφος, δοκίμασε το παγωτό του Τζιοβάνι Ντ’ Αλεσσάντρο, ενός από τους πρώτους παγωτοποιούς της Ιταλίας και της Ευρώπης εκείνη την εποχή...

Η τέχνη του παγωτού, ψιθύρισε ο καλλιτέχνης και από τότε ο χαρακτηρισμός αυτός συνοδεύει το παγωτό μας. Το l’ arte del gelato διαθέτει την πρώτη συνταγή ιταλικού παγωτού που υπήρξε στην Ελλάδα και μια από τις παραδοσιακότερες συνταγές παγωτού παγκοσμίως.

 

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Το παγωτό είναι το δημοφιλέστερο προϊόν στον πλανήτη. Κι όμως, πόσες και πόσοι είχαν την ευκαιρία να το  δουν πώς παράγεται; Το l’ arte del gelato πρωτοπορεί και σε αυτό.

Διαθέτει ένα από τα κορυφαία παρασκευαστήρια παγωτού στην Ευρώπη και επιτρέπει σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου να πραγματοποιήσουν, συνοδεία καθηγητών τους, εκπαιδευτική επίσκεψη, ώστε να γνωρίσουν τη διαδικασία παρασκευής του gelato από το μηδέν, μέχρι το τελικό προϊόν, με οικοδεσπότη κάποιον τεχνικό μας.